Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, ΠΡΑΞΗ II:

Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί.

Η ομαδική έκθεση εξετάζει την μαγεία της τέχνης και τη σχέση μεταξύ διαφορετικών εικαστικών πρακτικών μέσα από μία εκλεκτικιστική συλλογή νέων έργων που αντανακλούν τη δημιουργική ενέργεια της εποχής μας. Η επιμελητική πρόταση της Αλεξάνδρας Κολλάρου, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της The Project Gallery μεταξύ Νοεμβρίου 2020 –  Φεβρουαρίου 2021.

An artwork from the Alex in Wonderland 2 exhibition

Η ΕΚΘΕΣΗ

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Η σχεδόν σουρεαλιστική νέα κανονικότητα είναι έξω από τα μέτρα μας – μοιάζει να ζούμε σε ένα αλλόκοτο παραμύθι, περιμένοντας αγωνιωδώς το αίσιο τέλος. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα, η εικαστική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να δημιουργούν όνειρα χωρίς λόγια, δίνοντας στην ψυχολογία μας το φιλί της ζωής.

 

«Η τέχνη ανέκαθεν συνόδευε τους ανθρώπους στις σκοτεινές στιγμές, είναι αρχετυπικό εργαλείο επιβίωσης. Δεν υπάρχει σενάριο εγκατάλειψης, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να παράγουν έργα, για να σώσουν τη ψυχή – τη δική τους και τη δική μας.» σημειώνει η Αλεξάνδρα Κολλάρου, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης.

 

Σαν ψυχογραφήματα, των δημιουργών τους αλλά και του συλλογικού ασυνείδητου, τα έργα εκφράζουν ευρεία γκάμα συναισθημάτων: από την ελπίδα και την αμηχανία μέχρι τον εκνευρισμό και την ονειροπόληση. Στο τέλος η ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι θριαμβεύει, δίδεται η υπαινικτική υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά.

Μέσα από το έργο καλλιτεχνών που απέχουν εκφραστικά μεταξύ τους, η έκθεση εξετάζει τους συσχετισμούς και τα όρια ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης, καθώς και τη δύναμη του πλαισίου να υπαγορεύει τη σχέση του θεατή με τις εικόνες. Φιγούρες, σύμβολα και γράμματα, χρώμα, κλίμακα, φόρμες και υλικά δημιουργούν μαζί άχρονους, μαγικούς τόπους όπου ποικίλες έννοιες και προθέσεις συνυπάρχουν αρμονικά. Νατουραλιστικές νεκρές φύσεις συνδιαλέγονται με street art πορτραίτα και κινητικά έργα, φυσικού μεγέθους γλυπτά ζώα, κεντητά ταμπλό και τυπογραφικές εγκαταστάσεις. Ένα πειραματικό soundtrack, ειδικά δημιουργημένο για την έκθεση από την πιανίστα Λευκή Καρποδίνη και τον συνθέτη Περικλή Λιακάκη συμπληρώνει την εμπειρία, βάζοντας στην εξίσωση ακόμη μία έκφραση τέχνης. Καλούμαστε να μπούμε σε μία ιδιότυπη χώρα των θαυμάτων με οδηγό μία επιμελητική πρόταση που καθρεφτίζει το τώρα και αναδεικνύει δουλειές καλλιτεχνών που αξίζει να γνωρίσουμε και να στηρίξουμε σήμερα. Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, σε μία στιγμή στιγματισμένη από αβεβαιότητα, η τέχνη δεν πτοείται από αντιξοότητες.


Η τέχνη είναι η απάντηση.

Καλλιτέχνες:

Ιάκωβος Βολκώβ · Κωνσταντίνος Βραζιώτης · Βασίλης Γεωργίου · Χρήστος Γκιώνης · Sarah Ettlinger · Itsmi · Βασίλης Καρούκ · Καλλιόπη Κουκλινού · Γιώργος Κουτσούρης · Λούλα Λεβέντη · Δημήτρης Λιόσης & Harrison Lambert · Paraskevi · Κώστας Πρωτοπαπάς · Αργύρης ΣΕΡ · Mαρία Σπυράκη · The Krank · Κατερίνα Τσαλιγοπούλου · Heart Factory · Παναγιώτης Φερεντίνος · Δήμητρα Χανιώτη.

«Η τέχνη ανέκαθεν συνόδευε τους ανθρώπους στις σκοτεινές στιγμές, είναι αρχετυπικό εργαλείο επιβίωσης.»

Η Επιμελήτρια

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου ασχολείται με

την προώθηση της σύγχρονης τέχνης

τα τελευταία 26 χρόνια

στοχεύοντας, μέσα από ποικίλες

εικαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις

να την κάνει  προσιτή σε όλους.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου

«Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω».

 

alexandrakollaros.com

Portrait of pianist Lefki Karpodini and composer Periklis Liakakis

Το Soundtrack

Η πιανίστα Λευκή Καρποδίνη και ο συνθέτης Περικλής Λιακάκης

είναι οι δημιουργοί του επίσημου soundtrack της έκθεσης AIW 2.

Ξεφεύγοντας από τα κλασικά ακούσματα και

συνδυάζοντας ηλεκτρονική μουσική με

σύγχρονο αυτοσχεδιασμό οι διακεκριμένοι μουσικοί

ετοίμασαν το πειραματικό soundtrack ειδικά για την έκθεση.

Η έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος της εικαστικής τριλογίας Alex in Wonderland (2011-) μιας σειράς εκθέσεων που, με αφετηρία το κλασικό αριστούργημα του Lewis Carroll «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων», μας μυούν στην μαγική διάσταση της τέχνης.

Χαιρόμαστε που ήρθατε στο microsite της έκθεσης. Εκτός από εδώ και τον φυσικό χώρο, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την έκθεση σε μία ακόμη, πιο διαδραστική ψηφιακή εκδοχή: μια εικονική γκαλερί όπου ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί στον χώρο τρισδιάστατα, να κάνει ζουμ στα έργα και να δει τις λεπτομέρειες από κοντά. Στην εικονική αίθουσα μας θα μπορέσετε να ακούσετε και το ειδικό soundtrack της έκθεσης και να μελετήσετε το PDF με όλες τις πληροφορίες των έργων.

Το online viewing room της έκθεσης θα ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, ΠΡΑΞΗ II: Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί.

#aiw2

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Διεύθυνση: The Project Gallery, Νορμανού 3, 1ος όροφος (εντός στοάς), Μοναστηράκι

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, 15:00 – 21:00

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 12:00 – 18:00

Διάρκεια: 7-29 Νοεμβρίου 2020

Experimental Soundtrack: Λευκή Καρποδίνη & Περικλής Λιακάκης

Με την υποστήριξη: artAZ, Couleur Locale

Χορηγός Επικοινωνίας: Kroma magazine

Online Viewing Rooms: Εγκαίνια 10 Νοεμβρίου 2020

Ψηφιακή γκαλερί: Εγκαίνια 15 Νοεμβρίου 2020

Πληροφορίες: 213043 6954

Το πρόγραμμα δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης

θα ανακοινώνεται καθημερινά στη σελίδα της έκθεσης στο facebook

Ζητήστε μας να σας στείλουμε τον κατάλογο των έργων

alexandrainwonderland2@gmail.com

Μια εικαστική δράση της Αλεξάνδρας Κολλάρου